Liefde voor je kind

Ben je op zoek naar een middelbare school voor je kind? Dan zijn er twee zaken belangrijk om te weten. Namelijk dat er wezenlijke grote verschillen zitten tussen middelbare scholen. Daaruit volgend betekent het dat niet elke middelbare school goed bij je kind zal passen. Door goed vooronderzoek te doen en samen met je kind bij middelbare scholen langs te gaan kan je ervoor zorgen dat je samen met je kind de ideale middelbare school vindt.

Maak eerst een lijst van scholen.

Dit is de allereerste stap. Zorg ervoor dat jullie samen alle scholen op een rij zetten. Stel oordelen zoveel mogelijk uit. Alleen scholen die het gewenste niveau niet aanbieden hoeven niet op de lijst gezet te worden. Als je dit hebt gedaan kunnen jullie een lijstje maken met de meest favoriete scholen. Dit zal voor je kind vaak zijn waar andere kinderen van hun school naartoe gaan. Ook kan het nuttig zijn om alvast informatie in te winnen op de basisschool van je kind. Ook kan je wellicht mensen in je omgeving vragen die al middelbare schoolgaande kinderen hebben. Om een volledig beeld te krijgen van welke scholen er zijn kan de VO gids een goede hulp zijn.

Ga naar een scholenmarkt

Ten tijden van Corona waarin dit artikel is geschreven zijn vele scholenmarkten niet doorgegaan. Wel hebben velen scholen een online scholenmarkt georganiseerd voor komend jaar. Op een scholenmarkt staan er docenten van alle middelbare scholen in de omgeving. Hierdoor heb je al de kans op een praatje te maken en kan dit een goede eerste indruk geven van hoe de school is. Ook zijn hier vaak informatiebrochures te verkrijgen. In deze brochures staat vermeldt hoeveel lesuren de scholen geven. De 1040, 100 en 700 uren norm zal voor elke school gelden. Maar scholen hebben voor een groot deel de vrijheid om te bepalen hoe ze deze uren indelen.

Heeft je kind bijvoorbeeld dyslexie, dan is een middelbare school waar een extra uur in de week Nederlandse taal gedoceerd wordt een goede keuze zijn. Ook zijn er scholen die een sportklas hebben. Dit kan een goed idee zijn wanneer je kind bijvoorbeeld sport op een hoog niveau, bij een professionele voetbalclub.

Ga kijken op de school

Ook dit is tijdens Corona wat lastiger, maar nadat je bij de scholenmarkt hebt gekeken is het de tijd om samen met je kind te gaan kijken bij welke school je langsgaat. En hierbij is er een gouden regel. Dat is namelijk dat je beter bij teveel scholen kan gaan kijken dan bij te weinig. Het zou zomaar eens kunnen dan een school die na de scholenmarkt de favoriet is, in werkelijkheid toch heel erg tegen blijkt te vallen. Ook kan een school die in het begin niet heel erg aantrekkelijk zijn uiteindelijk toch heel erg leuk blijkt te zijn. De echte sfeer proef je pas als je op de school bent.

Uiteindelijk gaat het erom dat je kind op een middelbare school komt waar hij of zij gelukkig op is. Door je kind zelf op onderzoek uit te gaan en te begeleiden komt dit in bijna alle gevallen goed. Heeft je kind het uiteindelijk  niet naar zijn zin? Dan kan je altijd met de school in gesprek gaan of aan het einde van het jaar samen met je kind op zoek naar een andere middelbare school.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *