Liefde voor je kind

Voldoet de school aan mijn basisbehoeften?

Vaak probeert men een populaire school te kiezen die populair is bij veel ouders. Echter is het het veel belangrijker te kijken of de school wel aan je behoeften voldoet. Als je bijvoorbeeld om 8.30 uur op je werk moet zijn en de school om 9:00 begint, dan is dat niet wenselijk. Als je in het buitengebied woont maar er geen goede verbinding is met de gekozen school, kan je toch beter voor een nabije school kiezen. Als laatste is het van belang om te kijken of er overblijfmogelijkheden zijn. Veel scholen bieden dit tegenwoordig aan, maar toch zijn er een aantal die dit niet doen.

Wat is de student-docent verhouding?

Bij de beoordeling van een school is het belangrijk dat ouders rekening houden met de hoeveelheid individuele aandacht hun kind krijgt. Dit betekent dat je wilt weten wat de maximale klassengrootte is en of er wellicht ondersteuning door onderwijs assistentes of vrijwillige ouders is. Voor de kleuterklassen is de verhouding 22 leerlingen op 1 leraar maximaal. Vanaf groep 4 en hoger is alles boven de dertig, zonder een fulltime hulp van een assistent, teveel voor een enkele leerling leraar.

Let wel goed op het antwoord dat je van de school krijgt Waarom? Omdat veel scholen personeel (zoals bibliothecarissen) als leerkrachten tellen, waardoor de ratio’s tussen leerlingen en leerkrachten omlaag gaan, terwijl de klassen nog steeds extreem druk kunnen zijn en er daardoor leerkrachten overspannen raken. Als je bijvoorbeeld hoort dat de leerling-leraar verhouding 15:1 is, en je ziet dat er een klas is met 35 leraren, vraag dan goed uit hoe dit zit.

Vraag ook of de school bijlessen aanbiedt. Dit kan door scholen op verschillende manieren worden aangepakt. Wellicht is er ondersteuning tijdens lestijd of misschien wel na schooltijd.

Hoe worden gedragsproblemen aangepakt?

Hoewel het ongemakkelijk kan zijn om een aantal van deze vragen te stellen en zeker niet de meest populaire vraag is, is het belangrijk om deze informatie te weten te komen voordat je een school iest.

Elke school zou een duidelijk beleid moeten hebben omtrent afwijkend gedrag. Let er op dat er verschillend beleid gevoerd dient te worden op incidenten en aanhoudend afwijkend gedrag.

gepest kind

Daarbij is pesten ook nog een onderwerp dat regelmatigde revue passeert. Op verschillende fora zijn er topics die over pesten gaan. Ook worden daar scholen die bekend staan om het pesten genoemd. Het aanwezig zijn van pestgedrag op school is slecht voor de ontwikkeling van uw kind.

Wat onderscheidt uw school van anderen?

Veel scholen – zowel openbare als particuliere – hebben speciale aandachtspunten, zoals CKV, extra talen, technologie ontwikkeling of wetenschappelijke voorbereiden. Zorg dat je op voorhand een beeld hebt van de extra verdiepingen die een school biedt.. Als de school geen pedagogische filosofie of curriculum thema heeft, dan is het zinvol om na te vragen waar de school zich in onderscheidt. Dit kan zijn in het betrekken van ouders bij het onderwijs, ruime speelpleinen of bezoeken van diverse musea. Denk ook aan technologische ontwikkeling als een computerlokaal.

Wordt er huiswerkgegeven

Huiswerk komt in de lagere groepen niet voor, maar in de hogere groepen kan dit wel het geval zijn. Een goede maximale hoeveelheid huiswerk is maximaal 10 minuten per dag. Tevens vinden sommige experts dit onzin. Dit kan het maken van opdrachten zijn of het lezen van boeken. Sommige scholen hebben als beleid om ook huiswerk in het weekend mee te geven. Ook kan dit per docent nog wel eens verschillen. Maak je gebruik van naschoolse opvang? Dan is er ook de mogelijkheid dat de school zorgt voor huiswerkbegeleiding tijdens deze uren.

Hoe worden kinderen met leerachterstand of hoogbegaafdheid begeleidt?

Afhankelijk van het niveau van je kind kan deze vraag verschillen. Wanneer je kind hoogbegaafd is, dan is een school die een versneld of extra lesstof aanbiedt waarschijnlijk een geschikte school. De andere kant op, wanneer je kind moeite heeft met het meekomen van het niveau, dan is het fijn als er de expertise op de school aanwezig is om extra begeleiding te bieden. Op deze manier worden leerachterstanden voorkomen.

Conclusie

Het kiezen van een basisschool is niet een eenvoudige opgave. Een school die in de smaak valt bij jou als zowel is je kind is nog redelijk lastig. Denk hierbij dan ook aan het kiezen van een eventuele nieuwe woonplaats.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *